RECURSOS TURÍSTICS

A continuació teniu els enllaços als recursos turístics ordenats per poblacions.

Explicació dels apartats de la fitxa de recursos turístics. Arquitectura hidràulica

  • Atractiu o recurs: nom del recurs turístic
  • Àrea: àrea funcional turística en la qual es localitza el recurs turístic, relacionada amb el Pla d’Espais Turístics de la Comunitat Valenciana.
  • Recurs turístic actual. És el recurs que està posat en valor turístic, genera infraestructures, equipaments i serveis turístics, i actua com a element principal d’un producte turístic.
  • Recurs turístic potencial. No es troba incorporat en la dinàmica turística de la destinació. No posseeix una demanda turística, ni infraestructures, equipaments i serveis. No obstant això, la seua potenciació pot diversificar i enfortir l’oferta actual.
  • Jerarquia: Representa el grau d’atracció turística del recurs.

Jerarquia 1: No té un valor per si mateix si no que complementa a altres recursos turístics

Jerarquia 2: Recurs turístic a escala local-comarcal

Jerarquia 3: Recurs d’atractiu turístic regional

Jerarquia 4: Recurs  d’atractiu turístic  nacional

Jerarquia 5: Recurs d’atractiu turístic internacional

Infraestructures:

  • Accessibilitat: Es valora la condició general dels accessos al recurs a partir del nucli urbà de la destinació, sent excel·lent quan l’accessibilitat és universal, bona si és a través d’una via per als vianants o carrer; regular quan s’accedeix per un camí o pista forestal; i dolenta si és per mitjà d’una sendera.
  • Aparcament: En relació a aquesta variable es considera la regulació d’aquesta infraestructura ja que incideix en el moment d’avaluar la capacitat de càrrega turística del recurs. Per això, es considera excel·lent quan el recurs disposa d’una zona d’aparcament regulat, vigilat i disposa de sensors que informen en temps real de la situació i places disponibles; bo quan està regulat; regular quan existeix una àrea senyalitzada, però és lliure; i descendeix el mínim quan no existeix o no hi ha una àrea.
  • Àrees recreatives: Pel que fa a les àrees recreatives, es conformen en elements que generen al voltant del recurs turístic oferta complementària i ostenten capacitat per a enfortir la seua transformació en producte ja que enriqueixen i prolonguen la visita. Així, serà excel·lent quan el recurs disposa d’una àrea recreativa senyalitzada, accessible i ben conservada; bona quan es troba senyalitzada i està ben conservada; regular si està senyalitzada però l’estat de conservació és dolent; i el mínim l’obté quan no hi disposa.
  • Seguretat: La seguretat es conforma en una variable cada vegada més valorada en el moment de realitzar la visita a l’atractiu o recurs turístic, i amb més raó de ser en estar vinculat al patrimoni hidràulic. Així, es valorarà d’excel·lent si el recurs disposa d’elements físics, sensors que indiquen el comportament i valors dels elements del clima i la destinació disposa de certificació de destinació segura; bona si disposa solament d’elements físics, cas a tall d’exemple de tanques, i transmet la seguretat a través del certificat de destinació segura; regular quan solament disposa d’elements físics; i el mínim quan el recurs no disposa de cap element que genere seguretat al públic visitant.
  • Senyalització: es valorarà la senyalització que indique la ubicació del recurs i a més el seu estat de conservació. Serà excel·lent si el recurs s’integra en un pla de senyalització turística estàtica o intel·ligent; bona si està senyalitzat i a més disposa informació complementària que ajude a interpretar el recurs; regular si solament està senyalitzat; dolenta quan la senyalització es troba mal conservada o no existeix.

Serveis i equipaments turístics:

  • Guia i interpretació: En aquest apartat caldrà valorar si el recurs és objecte de visites guiades, la qual cosa ja denota la seua posada en valor i la generació de dinàmica laboral; si la destinació ofereix la possibilitat de descarregar una audioguia a través d’una aplicació per a mòbil; o manca d’aquest servei turístic.
  • Promoció i comercialització: El paper que juguen les TICs en la promoció de l’oferta turística és fonamental, així com en facilitar l’accessibilitat universal al recurs i el seu ús sostenible. Així, es valora la incorporació del recurs al web de la destinació, si conforma la imatge turística, la seua presència en xarxes socials i plataformes de gestió de continguts.
  • Equipaments turístics al voltant del recurs: es valorarà de manera positiva quan en el propi recurs o al seu voltant existeix un equipament d’informació turística, oficina de turisme, operativa durant tot l’any. La valoració descendeix si està obert tot l’any, però en horari parcial; sent mínima si manca o l’equipament solament es troba obert en temporada estival.

Planificació i gestió turística:

  • Integració en itinerari: S’indicarà si el recurs està incorporat a un itinerari turístic, tematitzat, a escala local, és a dir, en la pròpia destinació, o supramunicipal, la qual cosa indicarà el seu grau de posada en valor.
  • Especificitat: S’indicarà en el cas que el recurs tinga una utilitat turística singular, quina és la seua especificitat. Per exemple, l’observació dels elements que conformen un aqüeducte.
  • Disponibilitat en el temps: Cal especificar els horaris, en cas de disposar d’ells, o el període temporal en què es pot visitar el recurs.
  • Integració en instrument de planificació: Es reflectirà el grau de planificació a través de la incorporació del recurs turístic a una estratègia de producte que emana d’un instrument de planificació, en la qual s’incidisca sobre el o els segments de demanda als quals es dirigeix (familiar, cultural, escolar, entre altres), expressant les accions contemplades. Així mateix, s’especificaran les activitats complementàries que es realitzen relacionades amb el recurs, i les iniciatives de posada en valor.
  • Gestió sostenible: la gestió turística sostenible es conforma en un dels eixos de futur en la posada en valor del recurs turístic. Així, caldrà valorar si el recurs es troba incorporat en una plataforma de gestió intel·ligent, i/o la destinació ha iniciat la transformació a destinació turística intel·ligent, ja que es contempla un eix de sostenibilitat.

Observacions
S’afegiran, si escau, apreciacions, possibles accions a implementar-se, o dades d’interès no contemplats en els apartats anteriors.