Aqüeducte de Morella o Sèquia Reial
INFORMACIÓ GENERAL
NOM DE LA CONSTRUCCIÓ: Aqüeducte de Morella o Sèquia Reial
PERÍODE: XIII – XIV
LOCALITZACIÓ
Partint de Morella, tot el traçat de l’aqüeducte es pot seguir des de les Torres de Sant Miquel fins al seu naixement a la font de Vinatxos.
SITUACIÓ/PARTIDA: Morella
MUNICIPI/COMARCA: Morella (els Ports )
COORDENADES UTM: 745253 / 4501106 (ETRS89_30N)
DADES PATRIMONIALS
PROTECCIÓ: Bé d’Interès Cultural.
- INTERÈS PATRIMONIAL: 100%
- ESTAT DE CONSERVACIÓ: 100%
INTERVENCIONS RECOMANADES:
Estudi d’arqueologia de l’arquitectura.
DESCRIPCIÓ GENERAL
TECNOLOGIA CONSTRUCTIVA:
ELEMENTS ARQUITECTÒNICS DEL SISTEMA DE REG IMMEDIAT:
BIBLIOGRAFIA:
DOCUMENTACIÓ GRÀFICA
Aqüeducte vinculat a l’arribada d’aigua des de l’aqüífer de la font de Vinatxos a l’aljub de la plaça de la Font, situada al nucli urbà de Morella. Al llarg del recorregut de l’aqüeducte la solució estructural es va adaptant a la topografia. Així, on les corbes de nivell ho permeten, l’obra es recolza directament sobre el terreny i es crea una gran canalització de maçoneria que són els túnels. Per contra, quan és necessari salvar una vall o tàlveg s’alcen grans estructures d’arcs (trams dels Arcs de Santa i Arcs de la Pedrera) sobre les quals continua la canalització. Una vegada al nucli urbà, l’aigua arriba a l’aljub en la plaça de la Font.
Trams d’arcs:
– Arcs de Santa Llúcia: arquitectònicament aquest tram es troba compost per dues sèries superposades d’arcs ogivals construïts amb carreus paral·lelepípedes i maçoneria ordinària irregular. Aquest tram té una longitud de 120 metres i assoleix una alçària màxima de 14,50 metres.
– Arcs de la Pedrera: arquitectònicament aquest tram es troba compost per dos sèries superposades d’arcs, al cos inferior ogivals i la part superior de mig punt. Totes dues sèries construïdes amb carreus paral·lelepípedes i maçoneria ordinària irregular. Aquest tram té una longitud de 140 metres. I assoleix una alçària de 13 metres.
FOTOGRAFIES