Aqüeducte de la sèquia de Sant Joan o aqüeducte del Molí

INFORMACIÓ GENERAL

NOM DE LA CONSTRUCCIÓ: Aqüeducte de la sèquia de Sant Joan o aqüeducte del Molí

PERÍODE: Medieval andalusí (?) – segle XVIII

LOCALITZACIÓ

Partint d’Algímia d’Almonesir, cal circular per la CV-215 direcció a Alcúdia de Veo uns 2,5 km. A partir d’aquest punt cal descendir cap a la rambla del Baladrar i seguir el curs de les aigües de la sèquia uns 100 m fins a arribar a l’aqüeducte.

SITUACIÓ/PARTIDA: “Hoya del Molino”

MUNICIPI/COMARCA: Algímia d’Almonesir (Alt Palància)

COORDENADES UTM: 719525 / 4422797 (ETRS89_30N)

DADES PATRIMONIALS

PROTECCIÓ:

  • INTERÈS PATRIMONIAL: 100% 100%
  • ESTAT DE CONSERVACIÓ: 60% 60%

INTERVENCIONS RECOMANADES

Desbrossament perimetral i estudi d’arqueologia de l’arquitectura.

DESCRIPCIÓ GENERAL

Aqüeducte vinculat a la sèquia de Sant Joan i amb la funcionalitat de què aquesta pogués salvar el barranc del Baladrar a l’altura de la partida de la “Hoya del Molino”.

Arquitectònicament es tracta d’un aqüeducte que va tindre 4 arcs escarsers, dels quals sols en conserva dos, els quals descansen sobre pilars amb tallamars a la seua base. Tot el conjunt assoleix una longitud de 23,5 metres i amb una alçària màxima de 7,8 metres. La circulació de l’aigua es realitza per una estreta sèquia que corona tota l’estructura.

Aquest aqüeducte presenta diverses etapes constructives. La més primerenca es relacionaria amb les restes de pilars enderrocats sobre el llit del riu, posteriors a aquests cal identificar els pilars amb tallamars de maçoneria i finalment, els elements més moderns, es corresponen amb els arcs escarsers i la sèquia.

TECNOLOGIA CONSTRUCTIVA:

Pilars i tallamars de maçoneria amb carreus regulars. Arcs escarsers confeccionats amb lloses de pedra ordenades a forma de dovelles i travades amb morter de calç.

ELEMENTS ARQUITECTÒNICS DEL SISTEMA DE REG IMMEDIAT: Cub i molí de l’Horta Alta d’Alfàndiga

BIBLIOGRAFIA:

Ajuntament d’Algímia d’Almonesir.

Hermosilla Pla, J. (Dir.) (2005): Los paisajes de regadío en el Alto Palancia. Sistema y elementos hidráulicos. Regadíos históricos valencianos. Dirección General de Patrimonio Cultural Valenciano.

DOCUMENTACIÓ GRÀFICA

 

FOTOGRAFIES