Aqüeducte d’Alfara

INFORMACIÓ GENERAL

NOM DE LA CONSTRUCCIÓ: Aqüeducte d’Alfara

PERÍODE:

LOCALITZACIÓ

Partint d’Almedíxer, seguir la CV-200 en direcció a Aín durant 0,15 km. Posteriorment s’ha de prendre el camí rural que circula en direcció nord-est paral·lel a la rambla d’Almedíxer durant aproximadament 0,6 km,  l’aqüeducte és situa en el mateix llit de la rambla.

SITUACIÓ/PARTIDA: La Huerta Nueva

MUNICIPI/COMARCA: Almedíxer (Alt Palància)

COORDENADES UTM: 720997 / 4416459 (ETRS89_30N)

DADES PATRIMONIALS

PROTECCIÓ:

  • INTERÈS PATRIMONIAL: 100% 100%
  • ESTAT DE CONSERVACIÓ: 90% 90%

INTERVENCIONS RECOMANADES

Desbrossament perimetral i estudi d’arqueologia de l’arquitectura.

DESCRIPCIÓ GENERAL

Aqüeducte vinculat al sistema de reg  que es nodreix d’aigua des de la “Balsa del Lugar” i que té la funcionalitat de salvar la rambla d’Almedíxer per irrigar els camps de la “Partida de la Pieza” i Alfara.

Arquitectònicament es tracta d’un aqüeducte construït amb 3 arcs de mig punt que arranquen dels  tallamars, els quals realitzen la funció de pilars estructurals de tota la construcció. El conjunt de la infraestructura assoleix una longitud de 22 metres i amb una alçària màxima de 3 metres.

Als voltants de l’aqüeducte també s’observen elements constructius relacionats a una fase o construcció anterior a l’actual aqüeducte. Així, al llit del barranc s’observa un dels pilars enderrocats servint com a fonamentació d’un dels pilars/tallamars de l’actual aqüeducte. En 1984 l’arc de l’extrem sud va ser desmantellat per facilitar en trànsit rodat, però aquest va ser novament reconstruït per tornar a l’aqüeducte la seua forma original.

TECNOLOGIA CONSTRUCTIVA:

La tècnica constructiva utilitzada és la maçoneria ordinària irregular travada amb argamassa de calç hidràulica.  Els arcs es troben construïts amb lloses de pedra disposades a forma de dovelles. Aquest aqüeducte destaca en la seua construcció per utilitzar blocs de pedra sorrenca, atorgant una coloració rogenca a tot el conjunt.

ELEMENTS ARQUITECTÒNICS DEL SISTEMA DE REG IMMEDIAT: “Balsa del Lugar”

BIBLIOGRAFIA:

  • Ajuntament d’Almedíxer.
  • Hermosilla Pla, J. (Dir.) (2005): Los paisajes de regadío en el Alto Palancia. Sistema y elementos hidráulicos. Regadíos históricos valencianos. Dirección General de Patrimonio Cultural Valenciano.

Inventari Sectorial d’Etnologia de la Conselleria d’Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana.

DOCUMENTACIÓ GRÀFICA

 

FOTOGRAFIES