Aqüeducte de l’Alfàndiga

INFORMACIÓ GENERAL

NOM DE LA CONSTRUCCIÓ: Aqüeducte de l’Alfàndiga

PERÍODE: Segles XVII – XVIII

LOCALITZACIÓ

Partint d’Algímia d’Almonesir, cal circular per la CV-215 direcció a Alcúdia de Veo uns 1,5 km. A partir d’aquest punt cal descendir cap a la rambla del Baladrar pel camí rural fins a arribar al llit del riu i l’aqüeducte.

SITUACIÓ/PARTIDA: L’Alfàndiga

MUNICIPI/COMARCA: Algímia d’Almonesir (Alt Palància)

COORDENADES UTM: 719613 / 4421238 (ETRS89_30N)

DADES PATRIMONIALS

PROTECCIÓ:

  • INTERÈS PATRIMONIAL: 100% 100%
  • ESTAT DE CONSERVACIÓ: 90% 90%

INTERVENCIONS RECOMANADES:

 

Desbrossament perimetral i estudi d’arqueologia de l’arquitectura.

DESCRIPCIÓ GENERAL

Aqüeducte vinculat a la sèquia de Sant Joan i amb la funcionalitat de què aquesta pogués salvar el barranc del Baladrar per així regar les zones d’hortes de “La Hoya” i “Noguera”.

Arquitectònicament es tracta d’un aqüeducte configurat amb 4 arcs escarsers sobre pilars amb tallamars que assoleix una longitud de 26,5 metres i amb una alçària màxima de 4 metres. La circulació de l’aigua es realitza per una estreta sèquia posterior a la construcció original.

Als voltants de l’aqüeducte també s’observen elements constructius relacionats a una fase o construcció anterior a l’actual aqüeducte. Així, al llit del barranc s’observa un dels pilars enderrocats i al marge esquerre, als camps de cultiu, també es poden veure restes de pilars amb tallamars.

TECNOLOGIA CONSTRUCTIVA:

La tècnica constructiva utilitzada es la maçoneria ordinària irregular travada amb argamassa de calç hidràulica.  Els arcs es troben construïts amb lloses de pedra disposades a forma de dovelles.

ELEMENTS ARQUITECTÒNICS DEL SISTEMA DE REG IMMEDIAT: Sèquia de Sant Joan

BIBLIOGRAFIA:

Ajuntament d’Algímia d’Almonesir.

Hermosilla Pla, J. (Dir.) (2005): Los paisajes de regadío en el Alto Palancia. Sistema y elementos hidráulicos. Regadíos históricos valencianos. Dirección General de Patrimonio Cultural Valenciano.

DOCUMENTACIÓ GRÀFICA