Aqüeducte del riu Sec
INFORMACIÓ GENERAL
NOM DE LA CONSTRUCCIÓ: Aqüeducte del riu Sec
PERÍODE: Segle XIII
LOCALITZACIÓ
Les restes de l’aqüeducte s’ubiquen en el caixer del Riu Sec, 160 metres corrent avall des del punt en que l’AP-7 creua el llit del riu.
Des de Vila-real pel camí de la Carretera, després de creuar el barranc de l’Espaser i el de Ràtils, autopista AP-7. Pel marge d’aquesta, s’arriba al punt on conflueixen el riu Sec, l’AP-7 i el camí de la Carretera. Paisatge de cítrics.
SITUACIÓ/PARTIDA: Riu Sec. Polígon 47
MUNICIPI/COMARCA: Vila-real (la Plana Baixa)
COORDENADES UTM: 30S, 744969, 4421588
DADES PATRIMONIALS
PROTECCIÓ: En el vessant etnològic, l’aqüeducte és Bé de Rellevància Local, amb la categoria d’Espai Etnològic d’Interès Local. Mentre que en el vessant arqueològic és un Espai de Protecció Arqueològica.
- INTERÈS PATRIMONIAL: 90%
- ESTAT DE CONSERVACIÓ: 20%
INTERVENCIONS RECOMANADES:
Desbrossament perimetral, estudi històric i d’arqueologia de l’arquitectura.
DESCRIPCIÓ GENERAL
Aqüeducte format per nou arcs de mig punt rebaixats, units amb argamassa.
La canalització i els sifons construïts en els seus extrems corresponen a una obra contemporània realitzada amb rajoles travades amb ciment i revestides amb el mateix material.
La xarxa de sèquies conegudes com a sèquies del Diable transcorrien per la part nord d’aquest aqüeducte i tampoc no té relació amb les sèquies medievals.
La possibilitat que la construcció se relacione amb el canvi en el sistema de reg tradicional que va tenir lloc amb la introducció del monocultiu dels cítrics al terme municipal de Vila-real a finals del segle XIX és presumible.
TECNOLOGIA CONSTRUCTIVA: La tècnica constructiva original utilitzada és la maçoneria ordinària irregular travada amb morter de calç.
ELEMENTS ARQUITECTÒNICS DEL SISTEMA DE REG IMMEDIAT:
BIBLIOGRAFIA: No s’han trobat notícies documentals que referencien aquesta construcció a l’Arxiu Municipal de Vila-real, el Sindicat de Pous de Reg o la Biblioteca Pública Municipal.
DOCUMENTACIÓ GRÀFICA
CARTOGRAFÍA