Participants
Dr. Josep Benedito Nuez
Doctor en Història per la Universitat Jaume I de Castelló. Entre els anys 2015 i 2017 Professor Ajudant Doctor a la Universitat de València i des de l’any 2017 realitza la seua tasca docent i investigadora a l’UJI, on és director del Grup d’Investigació “Antiqua. Història Antiga i Arqueologia”. Professor-tutor a la UNED des del 2016.
El seu interès de recerca cobreix diversos camps de coneixement de l’arqueologia: cultura material i comerç en el món antic, patrimoni arquitectònic, història de l’urbanisme i món funerari. Igualment ha dut a terme el seu treball com a professional de l’arqueologia i gràcies a aquesta tasca ha realitzat nombrosos informes de catalogació de fons museogràfics i de béns culturals.
Els projectes d’investigació I+D+i que ha dirigit han estat centrats en el món iberoromà, romà i en la transició de l’Antiguitat tardana a l’Edat Mitjana. Els darrers treballs els ha publicat en coautoria amb Juan José Ferrer i/o José Manuel Melchor en les revistes: Archeologia Classica (Roma), European Journal of Archaeology (Cambridge), European Journal of Postclassical Archaeologies (Padova), Arqueología de la Arquitectura (Madrid), Espacio, Tiempo y Forma. Serie III. Historia Medieval (Madrid), Arqueología y Territorio Medieval (Jaén), Hispania Antiqva. Revista de Historia Antigua (Valladolid), Quaderns de Prehistòria i Arqueologia de Castelló i la revista Potestas. Estudios del Mundo Clásico e Historia del Arte (Castelló), entre d’altres revistes de l’àmbit de la història antiga i l’arqueologia.
Dr. Juan José Ferrer Maestro
Catedràtic d’Història Antiga en la Universitat Jaume I de Castelló, codirector del Grup d’Investigació Històrica “Potestas” i professor convidat permanent de l’Historisches Institut de la Universitat de Potsdam.
La seua investigació se centra en els aspectes econòmics i financers de l’expansió romana, en la quantificació i aprovisionament dels costos militars i l’ús de la ideologia d’estat en benefici dels grups dirigents. Interessos acadèmics que enriquí amb la direcció de dos projectes estatals: Mars atque Mercurius. El botín, los recursos ajenos y la guerra como ideología del Estado romano I i II. El 2005 publicà un estudi que resumeix aquesta línia investigadora: La República participada. Intereses privados y negocios públicos en Roma. El 2007 publicà la Historia de la Hispania romana, editada per Alianza editorial, en coautoria amb Pedro Barceló, en la qual actualitza les dades econòmiques i socials de la identitat romana. En el últims treballs: Catilina: Desigualdad y revolución, publicada per Alianza editorial el 2015, aborda la influència del poder financer, les pràctiques del sistema institucional, la corruptela dels governants i els greus desequilibris socials que tenen lloc en la Baixa República. L’obra Economía de la antigua Roma: guerra, comercio y finanzas és, fins ara, el darrer dels seus llibres; publicat per l’Editorial Síntesis el 2019, ofereix un recorregut complet pels aspectes que conflueixen en el model econòmic del món romà.
Dr. Juan Bautista Ferreres Bonfill
Doctor per la Universitat Jaume I amb la tesi Las transformaciones territoriales del litoral castellonense originadas por el producto de “sol y playa”. Responsable del Laboratori d’Estudis, Ordenació i Planificació d’Espais Turístics Diego López Olivares, i membre del Grup d’Investigació Gabinet d’Estudis Turístics i de l’Institut Interuniversitari de Geografia. Professor de l’Àrea d’Anàlisi Geogràfica Regional del Departament d’Història, Geografia i Art, impartint la docència al Grau en Turisme.
La participació en projectes d’investigació s’ha centrat en la renovació de destins turístics consolidats del litoral i de las àrees rurals, la planificació turística per als espais rurals d’interior i en la governança efectiva del territori en la vessant de la planificació i la governança dels espais de destí turístic, que juntament amb els contractes d’investigació s’ha traduït en publicacions d’articles entre els quals destaquen els publicats en les revistes “Boletín de la Asociación de Geógrafos Españoles” i “Cuadernos de Turismo”. També ha publicat nombrosos capítols de llibre, que estan enfocats a la planificació i la gestió turística des d’una perspectiva territorial, la posada en valor dels recursos turístics i la transformació en tipologies o productes turístics, destacant editorials com Tirant lo Blanch, Síntesis o Publicacions de la Universitat de València. Entre 2007 i 2017 ha coordinat l’apartat de Tipologies Turístiques del llibre La Actividad Turística Española, editat per la Asociación Española de Expertos Científicos en Turismo i el capítol Turismo de l’Atlas Nacional (ANE XXI).
Dra. Laura Menéndez Monzonís
Doctora Internacional en Cooperació al Desenvolupament per la Universitat Jaume I de Castelló el 2015, Màster de Cooperació al Desenvolupament per l’UJI, la Universitat de València, la Universitat Politècnica de València, la Universitat d´Alacant i la Universitat Miguel Hernández el 2011 i Arquitecta Superior per la Universitat Politècnica de València el 2005.
Actualment és coordinadora de la Càtedra FACSA d’Innovació en el Cicle Integral de l’Aigua de l’UJI des del 2016 i Grand Holder Manager de la COST Action Nanouptake des del 2018.
Membre activa de la Càtedra Facsa-UJI i la COST Action Nanouptake de la Universitat Jaume I. A més a més, forma part del grup d’experts independents per a l’avaluació de projectes europeus d’Educació Erasmus+ KA2.
Li agrada contribuir a introduir una mirada transversal en els projectes en els quals participa, analitzant com aquests poden contribuir a millorar el nostre entorn, en línia amb els Objetius de Desenvolupament Sostenible (ODS) i l’Agenda 2030. Per aquest motiu, va centrar la tesis doctoral en la relació entre l’accés a l’aigua i la qualitat de vida de les persones.
Dr. Arturo Oliver Foix
Llicenciat en Geografia i Història en la Universitat de València. Doctor en Prehistòria i Arqueologia. Màster en Museologia i Museografia en la Universitat de Barcelona. Director del Servei d’Investigacions Arqueològiques i Prehistòriques de la Diputació de Castelló. Arqueòleg Conservador del Museu de BB.AA. de Castelló. Professor-tutor de la UNED i supervisor d’alumnat de pràctiques de la Universitat de València i de l’UJI.
És director de la revista Quaderns de Prehistòria i Arqueologia de Castelló, i pertany al consell assessor de vàries publicacions científiques de l’àmbit de l’Arqueologia i la Prehistòria, com la revista Archivo de Prehistoria Levantina, el Butlletí de la Societat Castellonenca de Cultura i Publicacions del Museu Arqueològic d’Alacant.
La investigació l’ha centrada en estudiar l’Edat del Bronze i la Cultura Ibèrica, així com en analitzar la relació amb la resta de cultures mediterrànies de l’Antiguitat, de la qual són mostra la gran quantitat d’articles i llibres publicats, les ponències presentades en congressos i reunions científiques, la participació en projectes I+D, l’organització de nombrosos cursos i la direcció de les excavacions en el Puig de la Misericòrdia de Vinaròs, el Puig de la Nau de Benicarló, La Punta de la Vall d’Uixó, El Perengil de Vinaròs, la necròpolis ibèrica de la Bassa del Mas de Santa Magdalena, el Castellet de Castelló de la Plana, el Pujolet de Santa de l’Alcora, etc. Quant a les publicacions, destaquen Poblamiento y Territorio Protohistóricos en el llano litoral del Baix Maestrat, El poblado ibérico del Puig de la Misericòrdia de Vinaròs, El Puig de la Nau de Benicarló, La cultura de la alimentación en el mundo ibérico i La Imagen personal de los Iberos.
Dr. José Manuel Melchor Monserrat
Llicenciat en Geografia i Història per la Universitat de València en l’especialitat Prehistòria i Arqueologia. L’any 2013 va obtenir el títol de Doctor en Història per la Universitat Jaume I de Castelló.
Des del 1992 i fins al 2005 exercí com a arqueòleg professional, realitzant més de 250 intervencions al País Valencià, Aragó, Madrid, Conca, etc. Com a docent ha estat contractat en cursos de Postgrau a la Universitat Politècnica de València i en cursos de Grau i Postgrau a la Universitat Jaume I.
Des de l’any 2005 és director del Museu Arqueològic Municipal de Borriana i arqueòleg municipal. Desenvolupa la seua tasca investigadora participant activament en congressos internacionals i nacionals i ha redactat més de 150 publicacions científiques, entre articles, comunicacions, capítols de llibres i monografies.
El 2020 ha aconseguit el reconeixement del Museu Arqueològic de Borriana com a Centre d’Investigació per part de la Generalitat Valenciana, i en l’actualitat centra la seua línia d’actuacions en l’arqueologia romana, medieval i la gestió i posada en valor del patrimoni arqueològic.
Dr. Ferran Esquilache Martí
Doctor en Història Medieval per la Universitat de València.
Investigador contractat postdoctoral a la Universitat Jaume I de Castelló. Nascut a València el 1980, es va llicenciar en Història a la Universitat de València el 2004. Va obtenir el DEA el 2007 i el títol de Doctor el 2016. El seu interès principal de recerca han estat les societats medievals, les quals ha estudiat a través del paisatge agrari i els espais hidràulics. Les etapes inicials de construcció de l’Horta de València i la societat dels seus artífexs, han estat el principal centre d’atenció de la seua tesi doctoral. Però també s’ha interessat pel procés de conquesta i colonització que es va desenvolupar al regne de València al segle XIII, i per altres temes d’història rural baix-medieval i moderna. Ha estat professor associat d’Història Medieval a l’UJI i a la Universitat Autònoma de Barcelona.
Membre dels Grups de Recerca “Landscapes of Conquest” i FORVAL. Història i Dret Forals Valencians (UJI). Membre de la “Sociedad Española de Estudios Medievales“. Ha publicat en diferents editorials, com la Institució Alfons el Magnànim, la Universitat de Lleida, l’Institut d’Estudis Ilerdencs, la Universidad de Granada, la Universitat de València, la Universitat Politècnica de València, Brepols Publishers i en nombroses revistes nacionals i internacionals: Historia Agraria. Revista de Agricultura, Espacio, Tiempo y Forma. Serie III Historia Medieval, SCRIPTA, Afers, Continuity and Change, Debates de Arqueología Medieval, British Archaeological Reports, a més d’altres llibres de divulgació històrica.
Pablo Medina Gil
Graduat en Història per la Universitat de València i Màster en Arqueologia Clàssica per la Universitat Rovira i Virgili – Universitat Autònoma de Barcelona – Institut Català d’Arqueologia Clàssica. Una part d’aquests estudis els cursà a través de beques Erasmus+ a la Università degli studi Federico Secondo di Napoli (Itàlia) i també gaudí d’una beca Erasmus+pràctiques a la University of Highland and Island (UHI) i el Orkney research Center for Archaeology (ORCA) (Escòcia). Membre del grup d’investigació GIAP. Grup d’Investigació en Arqueologia del Paisatge. Institut Català d’Arqueologia Clàssica.
Ha completat la seua formació arqueològica becat en el Servei d’Investigacions Arqueològiques i Prehistòriques (SIAP) de la Diputació Provincial de Castelló.
Actualment exerceix com a arqueòleg dirigint diverses intervencions en la província de Castelló i participant en projectes d’investigació com l’Inventari Arqueològic de la Mancomunitat del Penyagolosa-Pobles de Nord (Universitat Jaume I) i la recuperació de la Real Fábrica del Conde de Aranda de l’Alcora (Castelló). És doctorand a l’Institut Català d’Arqueologia Clàssica, en el qual desenvolupa la seua tesis en l’àmbit de l’arqueologia del paisatge que està centrada en l’anàlisi de poblament i xarxa viària al voltant de l’oppidum/municipium de Lesera.